Aliments interessants

En aquesta pàgina intento mostrar els beneficis d'alguns aliments i en altres casos donar-los a conèixer. 
Bàsicament em basaré de fonts consultades, ja que m'agrada indagar en aquests temes i conèixer les propietats dels aliments que consumim i sobre tot conèixer o provar-ne de nous.


Bròquil i “família”                                                                                  

Bròquil, coliflor, col, col de Brussel•les...Totes aquestes plantes pertanyen a la mateixa família, les crucíferes. Un autèntic tresor de salut a les nostres despenses.

Si no ets especialment amant de “la família de les crucíferes”, et convé anar assimilant-les   perquè són un tresor per la salut. Contenen antioxidants, fibra, provitamina A y vitamina C, així com oligoelements com el zinc i l’azufre.  

L’aroma i el sabor tan forts i típic de les cols i coliflors es deu a uns components rics en grups azufrats anomenats glucosinolats. Aquests components son grans defensors del nostre organisme, ja que no només controlen l’excés de radicals lliures (tan perjudicials per les cèl•lules), sinó que a demés ajuden a lluitar contra les infeccions i contra les cèl•lules cancerígenes. Això si, quant més jove i tendra sigui la planta que es consumeixi , major serà l’eficàcia, per aquest motiu les zones centrals són més actives que les perifèriques.

Aliades contra el colesterol. Les crucíferes contenen fibra soluble que contribueix a controlar i disminuir el nivell d’aquestes grasses.

Protectores del cervell. Els primers resultats d’un estudi sobre diversos aspectes sobre la memòria semblen indicar que el consum regular de verdures de la família de la col podria ajudar en la lluita contra la pèrdua de facultats mentals associada a certes malalties degeneratives. De fet, un recent estudi realitzat per investigadors de la Universitat Estatal de Ohio (EE.UU.) afirma que el bròquil i les cols de Brussel•les serien beneficioses per frenar el desenvolupament de l’Alzheimer.  L’estudi determina que aquestes verdures generena l’organisme una substància que és capaç de bloquejar l’avanç d’una proteïna que s’encarrega de la divisió i proliferació de les cèl•lules, en part responsables del desenvolupament d’aquesta demència, així com d’altres malalties com els càncers de mama, pròstata, fetge, esòfag,  endometri i colon, i el limfoma no-Hodgkin.

Molt diürètiques. Consumir col, bròquil o coliflor també beneficia als ronyons, degut a que tenen un efecte lleugerament diürètic i depuratiu de toxines.

Cardiosaludables. Alguns estudis sembla que apunten a que un elevat  consum de crucíferes sol anar associat a baixes concentracions d’homocisteína a la sang, una substància que es considera factor de risc pels trastorns cardiovasculars.


BRÒQUIL

     Aporta quantitats grans de vitamina C (200g. Cobreixen les necessitats diàries), àcid fòlic i beta carotè(vitamina A). Gairebé sense calories, és una font notable de calci, potassi, fòsfor, ferro i vitamines.     El millor es guardar-lo, sense rentar, en una bossa de plàstic perforada al frigorífic. El bròquil que no es refrigera es posa fibrós i llenyós.  Es pot conservar fresc a la nevera de 3 a 5 dies.    El bròquil fresc és molt bo cru o cuinat. Pots cuinar-lo al vapor entre 3 i 4 minuts o submergir-lo amb aigua bullint el mateix temps.
 COLIFLOR

    Redueix el risc de patir càncer de pròstata entre un 25 i un 45%, segons un estudi recent fet per l’Institut Nacional de Càncer d’Estats Units.    Al comprar-la descarta aquella  que estigui tova, separada o que tingui taques. Si la teva intenció és congelar-la,dóna-li prèviament una bullida.    Per fer-la més digerible, afegeix unes flors de camamilla o uns grans de comí a l’aigua en la que la cuinaràs.

COL

     Conté 92% d’aigua, fibra, poques calories i hidrats de carboni. Es rica en vitamines: A, C, E i B; i minerals com l’azufre, potassi, fòsfor, calci, fluor, magnesi i brom.     Al mercat, fixa’t, en que estigui neta, ferma i compacta, amb fulles verdes i tendres. És millor no rentar-la fins que la vagis a consumir.     La millor forma de preparar-la és bullint-la al vapor. La cocció amb aigua implica una pèrdua de vitamines i minerals.

COLS DE BRUSSEL•LES

     Es diferencien de la resta de crucíferes per tenir més vitamina A, molt potassi i calci, fòsfor, sodi i magnesi. Per això són unes excel•lents aliades contra l’osteoporosi, la retenció de líquids i els problemes visuals.    Selecciona aquelles amb el cap llis, apretat i pesat per la seva mida. La zona del tall té que estar net i d’un color blanc.    Es poden preparar saltejades, i es serveixen soles o com acompanyament d’altres plats. Constitueixen una estupenda guarnició per la carn.
Fonts utilitzades:  100 alimentos que mejoran tu salud. RBAREVISTAS S.L. 2010.
 
Carxofa

 

El seu nom prové d’un terme àrab  que significa “llengüetes de la terra”, en referència a les seves fulles característiques, que més que fulles són pètals de la flor de la carxofera.
Es tracta d’una verdura molt rica en vitamines (A i C) i minerals (fòsfor, calci i magnesi) encara que sobre tot destaca per contenir una sèrie de substàncies que, encara que es troben en molt poques quantitats, repercuteixen positivament en la salut en general, i en el fetge i el ronyó en particular.

Renta la vesícula
El més important és la cinarina, un compost amarg que augmenta la secreció biliar y facilita el buidament i “rentat” de la vesícula. A demés activa la producció de bilis, el que fa que les grasses es dissolin  més ràpidament, i ocasionen que aquesta sigui més fluida, amb el que es redueix la possibilitat de que es formin càlculs biliars.
També es pot destacar la inulina, una fibra que redueix la concentració de sucre de la sang després de les menjades, per aquest motiu es recomana la carxofa en casos de diabetis.
També afavoreix l’equilibri de la flora intestinal, ja que exerceix un important efecte prebiòtic, doncs potencia el creixement de les bactèries intestinals beneficioses.

Un gran aliment
Els beneficis no queden aquí encara. Aquesta hortalissa té múltiples usos terapèutics, com que prevé l’estrenyiment, y no només per la seva acció prebiòtica, sinó també pel seu contingut en fibra que és lleugerament  superior al de altres vegetals, el que li atorga un major efecte saciant i normalitza el trànsit intestinal.
A demés ajuda a perdre pes. La seva acció depurativa afavoreix l’eliminació de líquids i dificulta l’assimilació de grasses. I per si fos poc, és una de les verdures més lleugera, ja que aporta 21 kcal. Per cada 100gr.
Cuida la pell a l’estimular els processos de desintoxicació hepàtica, per aquest motiu el consum de carxofes pot millorar problemes dermatològics de caràcter crònic.

...I un tònic digestiu.
I no es té que oblidar que és molt digestiva. Conté cinaropicrina, una substància aperitiva  que prepara l’organisme per rebre i assimilar millor tot tipus d’aliments. Les úniques persones que tenen que evitar o limitar el seu consum són les que tenen tendència a les fermentacions intestinals, ja que la seva fibra pot propiciar l’acumulació de grasses i la flatulència.
A la cuina
La carxofa s’oxida molt fàcilment al preparar-la, lo que afecta al seu sabor i aspecte. Per evitar que es posi negra ràpidament, es pot posar amb aigua freda amb un rajolí de vinagre, o amb julivert fresc, o fregar amb un llimó partit mentre s’està tallant, encara que no convé abusar del llimó perquè pot alterar el sabor.

Kcal                                                                      21
Fòsfor                                                         62,4mg
Àcid fòlic                                                     22,6µg       
Calci                                                            25,4mg
Fibra                                                                  5gr.
Vitamina C                                                   3,6mg
Carotens                                                         48µg
Magnesi                                                     12,5mg
Aigua                                                               40gr
Potassi                                                         169mg             

Fonts utilitzades:  100 alimentos que mejoran tu salud. RBAREVISTAS S.L. 2010.

CarabassaLa seva polpa és es saborosa i lleugera, així que està indicat en qualsevol dieta per aprimar. 
A demés, bullida prevé i calma les inflamacions d’estómac i intestí. Per aquest motiu el seu consum està indicat en cas de tenir l’estómac delicat o patir gastritis.
D'altra banda, és diürètica i evita la retenció de líquids i prevé contra els càlculs renals. Per si fos poc, estimula la funció del pàncrees, lo que la converteix en un aliment molt apropiat per diabètics.

Asseca i menja les pipes
Encara que la polpa sigui tan sana, són les seves pipes les que porten un gran valor nutricional. Són una font vegetal de proteïnes molt important. De fet, 30gr. cobreixen el 15% de les necessitats diàries de proteïnes i quasi el 50% de minerals com el fòsfor i el magnesi. També aporten ferro, zinc, coure, àcid fòlic i vitamina E.

Aprofita-la
De la carabassa es pot utilitzar tot a la cuina.
-          Polpa: Crua a les amanides, bullida amb purés o amb pastisseria, és un excel·lent ingredient que es pot incloure en qualsevol tipus de dieta.
-          Llavors: Serveixen per donar un toc especial als pans, amanides, salses o pastisseria.
-          Flors: resulten molt bones farcides o arrebossades.

Kcal                                                      19 Vitamina C                                           8gr.
Magnesi                                           5,4mg. Potassi                                            204mg.
Aigua                                                  61gr. Vitamina A                                    85,5µg
Àcid fòlic                                        24,1µg. Fòsfor                                            29,5mg.
Calci                                              14,7mg. Carotè                                             473µg.

Fonts utilitzades:  100 alimentos que mejoran tu salud. RBAREVISTAS S.L. 2010.


 Alfàbrega

 
Imatge: Alfàbrega dolça

L’alfàbrega no només té utilitat a la cuina, sinó que també les seves fulles són un bon remei que té una acció analgèsica.
N’existeixen dos tipus diferents: l’alfàbrega dolça, que té un ús culinari molt estés;  i l’alfàbrega morada, que és la que posseeix més beneficis per la salut.

Alleuja el mal de cap
El saber popular assegura que passar unes quantes fulles per les sienes amb moviments, s’aconsegueix alleugerar el dolor de cap que es pot sentir en aquesta zona. O una altra forma seria amb una gassa empapada en infusió i aplicada a la front o a les siens.
Un altre truc que  alleuja les migranyes i l’hemicrània: se submergeixen per cinc minuts en una tassa d'aigua tèbia 4 fulles d'alfàbrega, 4 fulles de menta i 4 fulles d'anís. La infusió cal prendre-la tèbia.

Eficaç enfront l’artriris
Una investigació, presentada en l’ultima Conferencia de Farmacèutiques Britàniques a Manchester, assegura que prendre extractes concentrats dels dos tipus d’alfàbrega, podrien reduir les inflamacions d’origen divers i de l’artritis.

Altres funcions:
-          Afegida a l’aigua d’un bany contribueix a crear benestar i relaxació.
-          Allunya mosquits de casa posant les plantes d'alfàbrega a les finestres, l'oli essencial allunya a aquests i altres insectes i és eficaç contra les picades.

Com preparar una bona tisana d’alfàbrega
Prenem 20-30 fulles seques (si hi ha flors, també) per cada litre d'aigua. Es deixa la infusió 10 minuts abans de filtrar. Aquesta tisana a la qual es pot tirar mel (que té un efecte potenciador) ha de ser presa després d'haver menjat. La infusió és indicada en el cas de tos colèrica i insomni, a més per purificar l'alè i calmar les inflamacions de la boca i de la gorja.

Oli essencial d’alfàbrega
Perfuma l'ambient i afavoreix la memòria i la concentració, es pot tenir un forn (caldera) crema essències amb 10 gotes d'oli d'alfàbrega en una mica d'aigua. També es pot posar un mocador amb dues gotes d'alfàbrega, olorant-lo algunes vegades al dia. Per a massatges tonificants, amb 6 a 8 gotes en dues culleres d'oli de base o un bany amb 10 gotes d'essència posades en l'aigua de la tina.

L’alfàbrega i els seus usos culinaris
S'utilitzen les fulles fresques fonamentalment en amanides, preparacions amb formatges, sopes, carns, peixos i salses. A causa de la seva aroma refrescant dóna resultats grats per als paladars més exigents. No obstant això no es recomana ser utilitzada al costat dels fongs, són sabors que no harmonitzen bé entre si.

 
 Imatge: alfàbrega morada


Fonts utilitzades: 100 remedios naturales para ganar salud. RBAREVISTAS     S.L. 2010.
 SOJA

Aquesta planta lleguminosa es caracteritza pel seu alt contingut en proteïnes , que ens aporten els 9 aminoàcids essencials pel nostre organisme.


BENEFICIS
Entre altres beneficis:
 • Les proteïnes de la soja han mostrat en varis estudis que redueixen els nivells de colesterol a la sang.
 • Contribueix a la disminució de la sufocació de les dones menopàusiques, i ajuda en períodes de la menstruació
 • Reforça els ossos i prevenir l’osteoporosi.
 • Disminueix l’acumulació de grassa visceral (La grassa visceral es el teixit gras intern que cobreix el cor, el fetge, els ronyons i el pàncrees, així com los espais intramusculars, però los científics no saben exactament como se incrementa, encara que s’ha relacionat amb una dieta alta en grasses).
 • Redueix el risc de patir malalties cardiovasculars.

Però res d’això funciona si la resta d’hàbits de vida no acompanyen.
En l’actualitat, hi ha cents de productes que inclouen soja, encara que no es té que abusar perquè en excés pot impedir que s’absorbeixin altres nutrients.

                         Que obtens cada cop que la menges
Kcal                                    373
Fibra                                 22 gr
Potassi                        1799mg
Magnesi                         220mg
Proteïna                         34,7gr
Calci                              201mg
Àcid fòlic                            240
Hidrats de carboni           6,3gr


Fonts utilitzades:  100 alimentos que mejoran tu salud. RBAREVISTAS S.L. 2010.


   http://www.thesecretlarevista.com/ca/40/533/L%E2%80%99alfabrega:_%28Ocinum_basilicum%29.html


 AVENA O CIVADA
És sense cap dubte un aliment extraordinari conté abundants vitamines i minerals. A demés, és una font fantàstica de proteïnes així com de grasses saludables i fibra. Però l’avena no només és rica en nutrients sinó que el seu consum habitual té efectes positius sobre la nostra salut. 

Ajuda a reduir el colesterol dolent
L’avena té un gran contingut en fibra soluble que, a l’entrar en contacte amb l’aigua (a l’intestí) dona lloc a un gel que augmenta el seu volum. Aquest gel té un efecte laxant suau, però sobretot disminueix el nivell de colesterol gràcies a que absorbeix i  arrastra els àcids biliars de l’intestí, matèria prima per la fabricació del colesterol a l’organisme.
A més, prendre’n constitueix un remei eficaç per prevenir i combatre les malalties cardiovasculars i controlar la diabetis. 

Ideal per a persones amb estómacs delicats
Gràcies a la seva fibra soluble, també ajuda a lubricar y a suavitzar l’interior del conducte digestiu. Això fa que sigui convenient en casos de gastritis y de colitis, sobre tot si ho cuines amb llet o ho afegeixes al caldo de verdures. 

Millora l’ànim
Prenent-la habitualment ajuda a sentir-se millor gràcies a la seva riquesa en vitamines del grup B,i especialment grup B5, de la qual la seva carència es relaciona amb els canvis d’humor i en el cansament extrem.
Aquestes vitamines regules les funcions del sistema nerviós i alleugen la tensió. Per aquest motiu, consumir-la amb freqüència és bo per combatre el nerviosisme, l’ insomni o la depressió. 

L’autèntica SACIANT
Degut a la peculiar estructura del gra d’avena, els seus hidrats de carboni s’assimilen fàcilment i s’absorbeixen amb lentitud, pel que proporcionen energia durant vàries hores després d’haver estat ingerits. 

Un  esmorzar complert
Per beneficiar-te de les seves virtuts pots incorporar-la als teus esmorzars en forma de flocs (bullits amb llet) , muesli ( la avena és un dels seus principals ingredients) o afegir-ho en qualsevol recepta que et vingui de gust. A demés al mercat també pots trobar beguda d’avena, una “llet” vegetal obtinguda a partir d’avena integral, aigua, oli de gira-sol i sal marina.

                                     Que obtens cada cop que la menges
Kcal                                      353
Fòsfor                            342mg.
Potassi                            355mg.
Fibra                              9,7 gr.
Proteïna                         11,7gr.
Magnesi                         129mg.
Àcid fòlic                            33
Gras                               7 gr.
Hidrats                             55,7
Calci                               80mg.


Consells:

-       A les receptes de galetes, pans, magdalenes… podem substituir un 30%  més o menys de la farina por flocs d’avena.
-       Podem fer la nostra pròpia farina d’avena molent els flocs al robot de cuina durant uns 40 segons. Necessitarem 2 tasses de flocs d’avena para obtenir 1 tassa de farina d’avena.

Fonts utilitzades:  100 alimentos que mejoran tu salud. RBAREVISTAS S.L. 2010.
                        http://denikatessen.blogspot.com/2009/09/sobre-a-avena.html 


6 comentaris:

 1. Esta información es muy interesante.
  Un abrazo.

  ResponElimina
 2. MOLTES GRACIES PER TENIR UNA MICA MÉS D'INFORMACIÓ!!

  ResponElimina
 3. Deu ni do! quin munt de receptes, premis...! però he de dir, que ma encantat aquest apartat! fer la valoració nutricional dels aliments va molt bé de tant en tant a més de les receptes... felicitats i gràcies per fer-te seguidora del meu bloc! a veure si t'animes i proves les galetes!

  ResponElimina
 4. Una entrada muy interesante :) Un beso!!
  Recetas de una Gatita enamorada

  ResponElimina

Agraexo que deixeu comentaris. M'ajuden a seguir i a continuar publicant amb ànims i alegria.