dimecres, 13 de febrer del 2013

Pa de pessic de les carmelites descalces de sevilla

És un nom curiós, oi? Segur que molts de vosaltres ja sabeu quin pa de pessic és i la seva tradició, en el meu cas ho vaig descobrir la setmana passada quan una amiga de la meva mare em va portar una massa amb una recepta. 
Es tracta d'una antiga forma de realitzar un pa de pessic i era conegut que aquell qui entregava el vas amb la massa mare et desitjava sort i salut.
Es necessiten 10 dies per la seva elaboració sense utilitzar batedora ni nevera o altres aparells moderns. 
La tradició diu que la massa mare te l'han de donar i començar l'elaboració en dijous per a que el pa de pessic estigui fet el dissabte de la següent setmana. 
Si, són molts dies però és molt senzill de fer i sobretot, amb un resultat excel·lent!!! Tothom que ho va provar em va donar la seva aprovació.
Així que jo us passo la recepta desitjant-vos també molta sort i salut!!



Pels qui no heu rebut la massa mare, també la podem elaborar nosaltres mateixos, podem començar la cadena o provar la recepta quan vulguem si tenim la recepta de la massa mare que us detallaré a continuació:

INGREDIENTS PER LA MASSA MARE, si és que no la tens:
1 got de farina
1 got de llet
1/2 got de sucre
1/2 sobre de llevat
Barregem tots els ingredients amb una cullera, tapem amb un drap el bol i ho deixem fins el dia següent.

ARA COMENÇA LA RECEPTA DEL PA DE PESSIC, els que ja l'hagueu rebut, la recepta comença aquí:

Dia 1, DIJOUS: S'aboca el contingut del got entregat en un recipient major i s'afegeix un got de sucre i un altre de farina, però no es mescla.

DIA 2, DIVENDRES: es barreja amb una cullera.

DIA 3, DISSABTE: no es toca.

DIA 4, DIUMENGE: no es toca

DIA 5, DILLUNS: se li afegeix un got de sucre, un got de llet i un got de farina, però no es mescla.

DIA 6, DIMARTS: es barreja tot bé amb una cullera.

DIA 7, DIMECRES: no es toca.

DIA 8, DIJOUS: no es toca.

DIA 9, DIVENDRES: no es toca.

DIA 10, DISSABTE: s'aparten tres vasos de la massa mare obtinguda que s'entregaran a tres persones a les que desitgis sort i salut.

A la resta de la massa se li afegeix:

2 gots de farina, 1 o mig de sucre, 1 d'oli de gira-sol o oliva,  1 de llet, 1 de nous i/o ametlles picades, 1 de panses sense os enfarinades prèviament, 1 sobre de llevadura,  2 ous sencers, 1 poma trossejada, 1 pessic de sal, 1 pessic de canyella, 1 pessic de vainilla i la ratlladura d'una taronja. (podem deixar algun ingredient com els fruits secs o les panses...si no ens agrada o canviar-lo per un altre)

Es mescla tot amb una cullera i es posa al forn a 180 graus durant 40-45 minuts.



17 comentaris:

  1. mare meva quina paciència! jo aquesta crec que no la faré mai pero a tu t'ha quedat fantàstica!!! quina pinta! petons

    ResponElimina
  2. Doncs t'ha quedat ben bo, Roser! Sí que conec la tradició del pa de pessic de les carmelitas, però mai m'han regalat la massa mare o sigui que encara no l'he fet! M'agrada la idea de barrejar-hi els fruits secs. Petonets,guapa!

    ResponElimina
  3. Fa molt bona pinta, però quina feinada has d'estar pendent del pastís durant tots els dies... Segur que la feina ha valgut la pena!!!

    ResponElimina
  4. Ois, va passar per les nostres mans i va quedar taaaaan bo! Cuidàvem la massa com un membre de la família! xD jajaja
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Seguríssim que aquest pa de pessic ha d'estar, no bo, sinó boníssim
    ¡Quina paciència!

    ResponElimina
  6. Jo també el vaig fer abans de tenir el blog! Quin misteri el llevat de la massa, oi? a part de boníssim.

    ResponElimina
  7. A nosaltres fa poquet que ens va arribar la massa mare. Feia molt que n'havia sentit parlar d'aquest pa de péssic però encara no havia tingut la sort de poder-lo fer.
    A nosaltres ens va agradar moltíssim!
    ptns!!

    ResponElimina
  8. Que rico me comía yo ese trocito ahora mismo :) Me gusta mucho! Un beso

    Recetas de una Gatita Enamorada

    ResponElimina
  9. Vaig sentir parlar d'alguna cosa semblant i no m'ho vaig acabar de creure......Ara veig que em vaig equivocar!!! Què bo ha de ser!!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
  10. encara no l´he fet, em planta cara tan de día esperant, té molt bona pinta, bsts

    ResponElimina
  11. Ja fa molt de temps que el vaig fer i ens va agradar molt. t´ha quedat molt be.

    ResponElimina
  12. Em va arribar la massa mare i el vaig fer, el vam trobar boníssim. Nosaltres no hi vam posar fruita seca per dins, vam posar una bona capa de pinyons per damunt i el resultat va valer la pena. I malgrat ser 10 dies l'elaboració no és gens complicada.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  13. hola wapa, casi no te reconozco por tu nueva foto, estas super wapaaaaaa, en al anterior también, ehhh!!! me encanta tu receta, menudo corte tan espectacular! un besazo

    ResponElimina
  14. Roser molt bona pinta aquesta coca!! petons

    ResponElimina
  15. Hola, havia sentit parlar d'aquesta recepta però no acabava de creure que fos cert, haig de reconèixer que té una pinta estupenda. Una salutació

    ResponElimina
  16. Thankfulness to my father who informed me regarding this web site, this webpage
    is really amazing.

    Also visit my web page; very funny cartoon pictures :: ::

    ResponElimina

Agraexo que deixeu comentaris. M'ajuden a seguir i a continuar publicant amb ànims i alegria.